Chique Terre of de 5 dorpen

3 september 2025 - Marina di Massa, Italië

We hebben het reizen met de trein helemaal te pakken, vanochtend vroeg zijn we naar het station in Cararra gegaan om de trein naar La Spezia te nemen.
Daar hebben we een ticket gekocht(ik 2 want ik was m binnen 5 min kwijt) waarmee je de hele dag kon reizen tussen de 5 kustdorpen. Deze zijn alle tegen de rotskust aangebouwd.
De 1e stop is Riomaggiore, daar eerst even een nieuw kaartje gekocht.

20250902_123754

Ja ze hadden mijn kaartje gevonden, maar dan moest iemand met een kaartje het gaan halen op het vorige station pfffff.
Nou daar hadden we geen zin in, dus ja een nieuwe kopen.
Maar goed we zijn door de stijle straatjes omhoog gelopen naar het mooi uitkijkpunt.
Nou letterlijk en figuurlijk adembenemend!
Wat een uitzicht over de azuurblauwe zee, zover je kon kijken. De straatjes hadden iets nostalgisch bijna poëtische.

Als een schilderij20250902_115326

De in pastel rose geverfde huizen met honderde trappetjes en overal bloemen, planten en cactussen.
De Agave, Oleander en bougainville bloeide er weelderig in de zilte onophoudelijke zeewind.

De 2e stop, Manarola dit dorp stond in het teken van de citroenen, overal citroenen.

20250902_122644

Op kleding op servies, zeepjes enz.
Maar wat was het betoverend! De straatjes werden opgesierd door de vissersbootjes die uit het water gehaald zijn en bij elke deur geparkeerd. Dat gaf een bijzonder plaatje, we blijven ons verbazen hoe deze dorpjes tot stand zijn gekomen

De meisjes

De geleurde gevels, met weer die bijzonderen waslijn met catrol, zo handig.
We hebben besloten om hier de lunch te gebruiken, in een mooie witte soort tuinkamer boven de zee.
Natuurlijk iets met vis!

Lunch

Aan de eindeloze stroom tousisten die hier net als wij trein hoppen, lijkt geen eind te komen.
Ze lossen op in het eindeloze labirint van straatjes en steegjes.
Als de souvenir winkels hebben klanten, alle terrassen hebben klanten en bij de ijswinkels staat een rij.
Maar allemaal niet vervelend, elke stap, elke blik in de verte doet je verbazen.

De 3e stop Corniglia,

Doorkijkje

we zijn uitgestapt hebben een stukje gelopen maar toen we zagen dat we stijl trappetjes op (en weer af) moesten in de kokende zon hebben we besloten niet naar boven te gaan.
Dus in de trein de volgende stop
De 4e stop Vernazza

Vernazza

Zoals ze hier zelf zeggen Vernazza is geen Venetië hahahaha.
Ook hier kleine straatjes niet zoveel planten en bomen als eerdere dorpen maar ook zeker de moeite waard.
Steffie heeft uit haar schoenen collectie thuis niet de goede keuze meegenomen......dus ja wat.doe je dan? Dan koop.je nieuwe, lekker zachte en zeker geen teenslippers.

Souvenier winkels

Tijdens het winkelen hebben wij even de kans waargenomen om een drankje te scooren, je geloofd het niet maar Dave had een "vies" biertje!
Het was te bitter, hii was er wel van overtuigd dat als.je er 3 zou nemen je het uiteindelijk wel lekker gaat vinden.
Verder op in de straat zaten tekenaars van die kleine gekleurde plaatjes te tekenen, je mocht ze niet fotograveren pffff dan niet.
Er vertok daar ook een boot zodat je ipv de trein de dorpen via de zee kon bereiken.

De 5e en laatste stop was Monterosso.

De lange baaiZware last

Vanuit het station liep je gelijk op een hele lange boulevard met beneden een even zo lang kiezelstrand bezaaid met handdoekjes en badgasten.
Zwemmen in de baai dat zou ik ook wel willen maar helaas had ik geen bad kleding mee!
En daar daar bij die baai kwam het einde van de beleving in de 5 dorpen. Dorpen die niet voorniets bij het Unesco erfgoed horen.
Wat een waanzinnige samenstelling van iets unieks, de ligging, de zee, de natuur en de traditionele pastelkleurige gevels die ze in alle 5 dorpen hadden.

Deeffie en ikkeDe gezellige straatjes

We gaan nu terug naar La Spezia, over een spoor dat door smalle tunnels onder de dorpen doorgaat. En ja daar is ze dan de irritatie factor van de dag....
In de trein stapte ook 2 dames vam Italiaanse komaf, een beetje kapsones, overdreven dikke bril en zwart geverfd haar!

Aso italiaanse

Oke zei wonen/werken hier maar wat deze deed sloeg alles, ze namen plaats in een 4 zit, 1 bij het raam en de ander zette haar tas bij het raam en ging aan het gangpad zitten. Niks mis zou je denken.....behalve als de trein tot het bagagerek gevuld wordt met reizigers.
Nee joh ze hield gewoon 2 plekken en zat met de nodige poeha om zich heen te gebaren. Wij snappen dit niet, maar goed ze wilde dezelfde halte als wij uitstappen. Ja dan heb je aan mij de verkeerde, ik liet eerst iedereen voorgaan waarna zij de trein kon verlaten.
Maar toen was ze er nog niet, de rest van de weg door het station bleef ik heel dichtbij,.gewoon om te pesten. Ze klaagde wat en keek steeds op, maar bleef netjes achter ons lopen. Zo raar dat je 4 plekken met zn 2 nodig hebt.

WandelkaartCitroen

Maar goed straks dus nog het stukje naar Cararra en met de auto naar de camping.
Eenmaal daar zijn we gaan omkleden douche, badmuts op en even afkoelen in het zwembad!
Dave en Steffie gaan morgen nog iets verder met hun reis, dus vanavond gezellig met.elkaar gegeten op de camping, we konden nog goed buiten zitten en een drankje doen.

Ik heb heel veel foto's gemaakt, zal er een selectie van in de blog en in dit verhaal delen.
Voor vandaag is het genoeg, morgen inpakken voor de reis naar huis (met 2 overnachtingen)
Ciao voor nu

1. Lida:
    3 september 2025
    Kan het alleen maar beamen: echt een bijzonder mooi Unesco Erfgoed! Wij hadden niet alle dorpjes gedaan want er was toen een wegafsluiting door iets, en wandelend van dorpje naar dorpje vraagt teveel tijd op 1 dag. Dank voor alle mooie foto's!
  2. Ellen:
    3 september 2025
    Wauw wat n mooie omgeving.
    Goed gedaan As.
  3. Roos 21 augustus:
    3 September 2025
    Gewoonweg prachtig wat een mooie dorpjes tot nu toe hebben jullie Geweldige foto's laten zien van mooie gebieben waar jullie waren noch een fijne tijd groetjes Roos 😘🥰